Ceanu Mare

 

1. Sate aflate in administratie: Boian, Boldut, Ceanu Mare, Ciurgau, Dosu Napului, Fanate, Hodai-Boian, Iacobeni, Starcu, Mortesti, Strucut, Valea lui Cati.

2. Judet: Cluj

3. Populatie (loc): 3.531

4. Suprafata (km2): 95.08

5. Densitate (loc/km2): 37.14

6. Prezentarea comunei:

            Comuna Ceanu Mare este asezata in partea de S-E a judetului Cluj, in zona de coline joase a Campiei Transilvane, la o distanta de 61 km fata de municipiul resedinta de judet Cluj-Napoca, si la 20 km de cel mai apropia toras, municipiul Campia Turzii.

            Amplasata in cea mai mare parte in bazinul Valea Lata si in Valea Larga, amandoua cu orientare spre nord-sud, comuna se suprapune unitati icolinare formata din dealuri joase, Campia Transilvaniei, in structura careia predomina marile depozite de: marne, argile si nisipuri sarmatiene.

            La nord, teritoriul comunei se invecineaza cu comuna Cojocna, nord-vest se invecineaza cu comuna Frata, la vest cu comuna Ploscos, la sud cu comunele Viisoara si Tritenii de Jos iar la est vecina ii este comuna Valea Larga din judetul Mures.

            Descoperirile arheologice din Ceanu Mare, Hodai-Boian, Boldut, Iacobeni si Boian-Sat atesta faptul ca aceste meleaguuri au fost locuite inca din timpul daco-romanilor. Cea mai veche atestare documentara indirecta a Ceanului dateaza din 1293 dintr-un document emis de Cancelaria Regelui Andrei al Ungariei. Înalte documente ale timpului, din anul 1465, este atestat faptul ca existau in aceste locuri, sate romanesti cneziale, fiind mentionat "Voievodatul Cean" format din 5-6 sate cneziale, localitatea Cean fiind centrul voievodatului.

            In comuna Ceanu Mare, principalul mijloc de productie il reprezinta exploatatiile agricole, gospodarii si micro-ferme de cresterea animalelor. Ponderea terenurilor agricole private reprezinta de 95% din totalul suprafetei agricole. Cu toate ca, in perioada de tranzitie, efectivele de animale au scazut drastic comuna detine cel mai mare numar de animale din judetul Cluj.    

            Principalele obiective turistice ale comunei Ceanu Mare sunt:

  • Biserica Reformata-Calvina (1861) din satul Ceanu Mare;
  • Biserica Ortodoxa (1870) din satul Ceanu Mare;
  • Monumentul Eroii Neamului, dedicat satenilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

Colaborari:

Noutati:

Ghidurile Solicitantului
30 Septembrie 2015
GAL:
29 August 2015