Frata

 

1. Sate aflate in administratie: Frata, Berchiesu, Oas, Olariu, Padurea Iacobeni, Poiana Fratii, Razoare, Soporu de Campie.

2. Judet: Cluj

3. Populatie (loc): 4.242

4. Suprafata (km2): 73.01

5. Densitate (loc/km2): 58.10

6. Prezentarea comunei:

            Frata este o comuna limitrofa a judetului Cluj, asezata la granita dintre judetul Cluj cu judetul Mures. Se invecineaza cu urmatoarele comune: Ceanu Mare, Cojocna, Suatu si Mociu din judetul Cluj, iar din judetul Mures cu localitatile: Valea Larga, Mihesu de Campie, Balda si Visinel.

            Frata este situata in regiunea cu dealuri despadurite, domoale si fertile, si cu vai adanci din asa-numita Campie a Transilvaniei. Legatura comunei cu celelalte localitati se face prin drumul judetean Campia Turzii-Mociu, iar de aici pe soseaua nationala spre Cluj sau Reghin .Drumul judetean DJ 150 asigura legatura intre comuna si restul localitatilor din judetul Cluj. Nu exista cale ferata, cea mai apropiata gara (din judet) fiind la CampiaTurzii.

            In Evul Mediu, Frata era un sat cu populatie de origine etnica mixta, romani si maghiari. Biserica Romano-Catolica a fost preluata in 1570 de cultul unitarian, iar dupa1600 de cultul reformat-calvin. Din registrul recensamantului organizat in Ardeal de Episcopul Ioan Inocentiu Micu Klein, in anul 1733, aflam ca in localitatea romaneasca Frata, populatia era de 100 de familii, cu alte cuvinte, de circa 500 de locuitori.

 

            Principalele obiective turistice ale comunei sunt:

  • Sculpturile lui Sebastian Naciu, tipul de sculptura pe care il abordeaza este pe toate gusturile: sculptura tematica, sculptura moderna si sculptura decorative;
  • Muzeului traditiilor din Frata, un muzeu la constituirea caruia au participat toti locuitorii comunei prin donatii de obiecte vechi care au fost expuse intr-una din salile scolii din Frata;
  • Manastirea “Sfanta Treime” din Soporu de Campie;
  • Biserica din lemn “Pogorarea Sfantului Duh” din Frata;
  • Biserica din lemn “Sfintii Arhangheli” din Berchiesu.

 

            La nivelul comunei Frata activitatea economico-sociala se axeaza pe urmatoarele domenii:

  • prestari servicii si comert;
  • agricultura.

Colaborari:

Noutati:

Ghidurile Solicitantului
30 Septembrie 2015
GAL:
29 August 2015